top of page

Şubat 2025

Yazarın fotoğrafı: Mavi Çam AnaokuluMavi Çam Anaokulu

        Merhabalar!

    Ocak ayını geride bıraktık ve yılın en kısa ayı Şubat'a geldik! Şubat, zaman konusunda bize çok şey öğretiyor. Diğer aylardan farklı olarak 28 gün sürüyor, arada bir de 29! Yani zaman konusunda kuralları esnetmeyi seviyor. Ayrıca Romalılar zamanında yılın ilk ayıyken sonrasında değişerek ikinci ayı haline gelmiş. Kıştan bahara geçişin de kapısını aralayan şubat bizlere, "Biraz daha üşüyeceğiz ama bak, bahar gelmek üzere" diyor. Biz de şubat ayından ilhamla bu ayki temamızı "Zaman ve Değişim" olarak belirledik. Şimdi sizlerle hafta hafta yapacaklarımızı konuşalım.

     Ayın ilk haftasında (3-7 Şubat) alt temamız: Zamanı anlamak. Tabii ne kadar mümkünse! :) Çocuklarımızla birlikte günlük yaşamda zamanın işleyişi, zaman ölçme araçları, zaman kavramlarını (dün, bugün, yarın, geçmiş, gelecek) ele alıp, günlük rutinlerin farkına varacağız. Haftanın ilk günü, zamanın Güneş'le olan bağlantısını hissettirmek için bir el feneri yardımıyla farklı açılardan duvarda gölgeler oluşturup inceleyeceğiz. Sonra bu araştırmamızı bahçede sürdüreceğiz. Salı günü "Zamanı nasıl anlarız?" sorusundan hareketle farklı takvim ve saat türlerine göz atacağız. “Zaman: Hazine Avı” oyunu sayesinde sabah, öğle ve akşamı temsil eden görevleri yerine getireceğiz. Büyük gruplarla birlikte tam ve buçuklu saatleri öğrenirken miniklerimize aşinalık kazandırmaya çalışacağız. Çarşamba ve perşembe günlerinde bir güneş saati oluşturup metronom yardımıyla gerçekleştireceğimiz hareket etkinliğiyle zamanın değişkenliğini tartışacağız. Gün içerisinde farklı saatlerde sıcaklığı ölçüp karşılaştıracağız. Cuma günü ise büyük büyük kolilerle yapı inşa oyunları oynayacağız.

     İkinci haftanın (10-14 Şubat) alt teması: Mevsimler ve doğa. Çocuklarımızla bu hafta içerisinde mevsimlerin özellikleri ve sıralamasını inceleyip doğadaki değişimlere eğileceğiz. Doğa olaylarının mevsimlerle bağlantısını çözmeye çalışacağız. Pazartesi gününe bir masalla başlayıp sanat etkinliği olarak mevsim ağaçlarımızı yapacağız. Daha büyük çocuklarımızla mevsim problemleri çözeceğiz. Her mevsime uygun yapılar (iglo, şezlong) inşa edeceğiz. Salı günü çocuklarımıza soracağız" "Eğer hayvanlar mevsimlere uygun giyinselerdi nasıl görünürlerdi?" Bakalım ortaya neler çıkacak? :) Bir mevsim grafiği oluşturduktan sonra çocuklarımızla farklı düğümler atmayı öğreneceğiz. Çarşamba günü bir cansız mankene komik mevsim kıyafetleri giydireceğiz. Mevsimlerin nasıl oluştuğunu bir fen deneyiyle tecrübe edeceğiz. Haftanın geri kalan günlerindeyse yine mevsim temalı farklı etkinliklerimiz devame ederken kapanışı bir mevsim kitabı oluşturarak yapacağız.

    Üçüncü haftanın (17-21 Şubat) alt teması büyüme ve değişim. Ayın ilk iki günü çocuklarımızla bitkilerin büyümesini ele alacağız. Eric Carle'ın “Minik Tohum” kitabından hareketle kolaj çalışmaları gerçekleştireceğiz. Birlikte minik tohumlar ekip büyümesini gözlemleyeceğiz. Tohumlarla mandala çalışması yapacağız. Dolabımızdaki sebze ve meyvelerin boylarını ölçüp karşılaştıracağız. Çarşamba günü hayvanların yaşam döngüsüne göz atacağız. Haftanın son iki günündeyse biz insanların hayat yolculuğunu inceleyeceğiz. Öğretmenlerim kendi zaman çizelgelerini fotoğraflarla destekleyerek çocuklarımıza sunacak. Öğretmenlerinin bebekliğini görmek eminim yavrularımızın kalbini sıcacık yapacaktır. Bu hafta sizlerden çocukların da bebeklik fotoğraflarını isteyip çeşitli etkinlikler gerçekleştireceğiz. 

     Ayın son haftasının alt teması ise (24-28 Şubat) geçmişte yaşam. Bu hafta tarih öncesi devirlere bir yolculuğa çıkacağız. O dönem yaşayan hayvanları, insanların nasıl yaşadığını, nasıl sanat yaptığını, neler giydiğini inceleyeceğiz. Sonra çocuklarımızı bunları nasıl bildiğimizi sorup odağımızı arkeoloji bilimine kaydıracağız.

    İşte Mavi Çam'da şubat ayını böyle geçirmeyi planlıyoruz. Bu keyifli etkinliklerin yanında temenni ederiz ki çocuklarımızın büyümelerini izlerken onlara daha fazla sarıldığımız, kendimizin ve onların küçücük ilerlemelerini bile görüp takdir ettiğimiz bir 28 gün olsun! Hem biliyorsunuz, bahar kapıda... 


 
 
bottom of page