top of page

Mart 2025

Yazarın fotoğrafı: Mavi Çam AnaokuluMavi Çam Anaokulu

     Merhabalar! Mart ayı geldi çattı! Kimi zaman baharı hatırlatan güneşle, kimi zaman da "kandırdım" diyen buz gibi rüzgarla... En nihayetinde adı bile ilkbaharı hissettiriyor. Bu ay, ilkbahar müjdesinin yanı sıra Mavi Çam'ı sıcacık keşiflerle, merak dolu sorularla ve bolca hayal gücüyle ısıtacağız. "Mart kapıdan mı baktırır, yoksa içeri girip bizimle keşfe mi çıkar?" derken kararımızı verdik. Bu ayın teması: “Keşfet, Hayal Et, Üret!” Şimdi sizlerle hafta hafta yapacaklarımızı konuşalım.

     İlk hafta (3-7 Mart) çocuklarımızın gözünden şehirleri yeniden keşfetmeye hazırlanıyoruz! Bir şehrin nasıl oluştuğunu, binaların neden farklı şekillerde tasarlandığını, yolların ve köprülerin nasıl planladığını birlikte inceleyeceğiz. İlk güne çocuklar için geliştirilmiş bir şehir haritasıyla başlıyoruz. Çocuklar bu harita ile şehrin farklı yapılarını incelerken aynı zamanda yaşadıkları şehirde yalnız olmadıklarını, büyük bir topluluğun parçası olduklarını hissedecekler. Ayrıca okulumuzdaki büyük çocuklarımız için pazartesi gününe bir soru ayırdık: 0 Nedir? Çocuklarımız hazırlanan duyu masaları sayesinde 0'ı keşfe çıkacaklar. Haftanın ikinci gününde kendilerine evler çizen çocuklarımıza çeşitli sorular soracağız: “Pencereler neden camdan yapılır? Kapılar plastikten olur mu? Peki ya kağıttan çatı? Bir evin bölümleri nelerdir?” Gelen cevapları tabi ki sizlerle de paylaşacağız. Ayrıca sınıfta şehre dair farklı istasyonlar oluşturup oyun oynayarak gündelik yaşamın pratiğini yapacağız. Çarşamba günü için sizlerden evinizin krokisini çocuğunuzla birlikte çizip okula getirmenizi rica ettik. Anlayacağınız, çarşamba günü için eğlenceli sunumlar bizi bekliyor. Geçen hafta iskender papağanıyla ilgili sunum yapan arkadaşına yavrucuklarımızdan biri "Ağzından ateş çıkarabilir mi?" diye sormuştu. Cevabı varın siz düşünün artık... :) Perşembe günü çocuklarımıza okulun farklı, kösede bucakta kalmış, çok da göz önünde olmayan yerlerinin fotoğraflarını çekip göstereceğiz. Sonrasında onlardan bulmalarını isteyeceğiz. Günün devamında çocuklar taşları kullanarak sınıf arkadaşlarını oluşturacaklar. “Sınıfımızda kaç kişi var? Kaçı kız, kaçı oğlan?” gibi sorularla da matematik becerilerimizi destekleyeceğiz. Cuma günü ise “Gökdelene Giren Bulut” kitabından faydalanarak bulutların üstünde bir şehir yaşamı hayal edeceğiz.

     İkinci hafta ise (10-14 Mart) şehirden uzaklaşıp kavurucu çöllere, yemyeşil ormanlara, buz gibi kutuplara ve okyanusun derinliklerine doğru heyecan verici bir yolculuğa çıkıyoruz. Çocukların farklı yaşam alanlarını keşfetmesini, bu ortamların nasıl oluştuğunu ve burada yaşayan canlıların nasıl hayatta kaldığını anlamayı, en doğrusu bu konulara dair çocuklarımızın kafalarında soru işaretleri oluşturmayı amaçlıyoruz. Pazartesi günü sıcak ve soğuk çölleri inceleyerek başlayacağız. Kaktüslerin nasıl azıcık suyla yaşayabildiğini bir deney yardımıyla gözlemleyeceğiz. Salı günü ise yağmur ormanlarına gidip doğal materyallerle keyifli bir sanat etkinliği gerçekleştireceğiz. Çarşamba günü ise kutuplardayız! Perşembe günü deniz altı canlılarının peşinden gideceğiz. Ayın son günü ise evimiz dünya için, ona iyi gelmek için yapabileceklerimizin peşine düşeceğiz. Burada siz ebeveynlere küçük bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Nil Karaibrahimgil'in “Uyan Anne” şarkısını belki de bu hafta dinlemek istersiniz... “Ya hiç ısıramazsam bir elmayı ortasından, Dünya'ya bakamazsam bir ağacın dallarından...” Tekrar altını çizmiş olayım. Şarkı biz yetişkinler için, yavrularımız için değil... :)

     Ayın üçüncü haftasına (17-21 Mart) “Bu Kitabı Yalama” kitabıyla başlıyoruz. Birazcık mikroplardan ilgili etkinlikler gerçekleştirdikten sonra salı günü maya mantarlarını inceliyoruz. Çocuklarımızla birlikte yoğurt ve sirke yapıp fermantasyon süreçlerini gözlemleyeceğiz. Çarşamba günü doğadaki büyüleyici desenlere yakından bakacağız. Hayvan desenleriyle eşleştirme çalışmaları gerçekleştireceğiz. Aynı zamanda meyvelerle doğadaki simetriyi keşfedeceğiz. Leoparın benekleri, zebranın çizgileri, kaplumbağanın kabuğundaki şekiller... Perşembe günü de çocuklar bu desenleri takip ederek doğadaki kamuflaj ve koruma mekanizmalarını fark edecekler. Hayvan desenli kartları farklı doğal zeminlere koyarak hangi ortamda daha iyi gizlendiğini gözlemleyeceğiz. Hazır bilgidense keşfetmeleri için alan tanımak en keyiflisi! Cuma günü ise doğadaki bu desenleri ilham alan sanat eserlerini inceleyeceğiz.

        Ayın son haftasında (24-28 Mart) edindiğimiz, gözlemlediğimiz, keşfettiğimiz şeyleri biraz derleyip toparlayacağız. Bilim dedektifleri olup ipuçları yardımıyla gizemli durumları, olayları çözeceğiz. Bilim insanları ve dedektiflerin benzer yönlerine eğileceğiz. Bu hafta çocuklarımızın soru sorma, gözlem yapma ve problem çözme becerilerini desteklemek niyetindeyiz. Bir de büyük çocuklarımızla ele alacağımız bir konu var ki ismi neşeli, kendisi çok derinlikli: Biyomimikri.

       Biz Mart ayını böyle geçireceğiz. Marteniçkalarınızı bileklerinize takıp leyleklere bakmayı unutmayın.:) Hepimize çocuklarla birlikte sorular sormanın, onlarla merak etmenin tadına varacağımız bir Mart dileriz. 

           Sevgiler...


                   

 
 
bottom of page