Merhabalar! Şubat hepimiz için çok zor, çok üzücü geçti. Dilerim mart ayında güzel günler görürüz… Ayın temasını “Dünya'mızı kimlerle paylaşıyoruz?” olarak belirledik. Etkinlikler eşliğinde asıl kazandırmak istediğimiz, gezegenimizin yalnızca bize ait olmadığı bilinci. Kazandırmak kelimesi ne kadar doğru oldu bilmiyorum. Bizce çocuklar doğaya karşı biz yetişkinlerden daha duyarlılar. Temadan da tahmin edeceğiniz üzere hayvanlar ve bitkiler temamızın merkezini oluşturacak. İlk üç hafta hayvanları, son iki hafta da bitkileri ele alacağız. Birlikte detaylara göz atalım.
İlk haftaya (27 Şubat-3 Mart) bizim çok sevdiğimiz bir kitapla, “Sen Yıldız Tozusun” ile başlıyoruz. Kitabın arka kapağındaki cümle neredeyse okulumuzun mihenk taşı: Çocuklar doğadır! Bir zamanlar dinozorların içtiği suyun şimdi bizim bardaklarımızı doldurması fikri kim bilir çocuklarımızı ne kadar etkileyecek! Bu haftaya Şubadap Çocuk'un “Yaşam Ağacı” şarkısı eşlik edecek. Çocuklarımızın, kitaptaki deyimle; sizin, bizim, yağmur ormanlarında uçmakta olan kuşların, hepimizin birbirimize bağlı olduğumuz gerçeğini özümsemesini hedefliyoruz. Ardından çocuklara temamızın başlangıç sorusunu soracağız: Dünyamızı kimlerle paylaşıyoruz? İlk hafta hayvanları memeliler, amfibiler, sürüngenler, balıklar ve kuşlar olarak sınıflandırdıktan sonra çarşamba gününden itibaren karada, suda ve havada yaşayan hayvanlara değineceğiz. Karada yaşayan ve bahçemizin ücra köşelerine saklanmış hayvanları bulacağız. Solungaçlar nedir? Nasıl işlev görürler? Birlikte öğreneceğiz. Buradaki birlikte kelimesi çok doğru ve gerçekçi. Biz de sahiden birçok şeyi onlarla birlikte öğreniyoruz. :)
İkinci hafta (6-10 Mart) bizi sınıflarımızda “Yaşam Ağacı” kitabı karşılayacak. İkinci haftanın alt temaları ise vahşi/evcil hayvanlar ile etçil/otçul/hem etçil hem otçul kavramları. Bu haftanın çok keyifli bir etkinliği var. Çocuklarımızın suratlarını bazı hayvan resimlerinin üstüne koyup beslenme türlerine göre sınıflandırma yapacağız. Çok güleceklerini tahmin ediyoruz. :) Beslenme türlerine göre hayvan dişlerini inceleyeceğiz. Hayvan kalıpları kullanarak sağlıklı kurabiyeler yapacağız. Favori vahşi hayvanlarımızdan basit grafik oluşturup onu okuyacağız. Bir de bu hafta Fatih Erkoç'un çocuk şarkılarından oluşan albümünden “Hayvanlar ve Yavruları” şarkısını dinleyeceğiz.
Üçüncü haftanın (13-17 Mart) girişinde nesli tükenen ve tükenmekte olan hayvanlardan bahsedeceğiz. Nesli tükenen hayvanların benzerlerini bloklarla yapmaya çalışacağız. Bu alt temayı dinozorlara geçiş için bir fırsat olarak gördük. Dinozorlar, çocukların oldukça ilgisini çekiyor ve onları heyecanlandırıyor. Haftanın dört günü dinozorlarla dolu bir şekilde geçecek. İçine minik dinozorlar sakladığımız karbonat topları yapıp, sirkeyle tepkimesini izleyeceğiz. Yine dinozor gölgelerini inceleyip gölgelerle ilgili merakımızı kamçılayacağız. Tuz hamurundan dinozor kemikleri bulmaca oynayacağız. Bunun dışında birçok sanat ve matematik etkinliği gerçekleştireceğiz. Bu hafta da Şubadap Çocuk'un “Dino'nun Şarkısı” bize eşlik edecek. Böylece hayvanlar alt temasını bitirmeyi planlıyoruz.
Dördüncü haftaya (20-24 Mart) yine bir kitapla başlıyoruz. Eric Carle'ın “Minik Tohum” ile… Bu hafta ağırlıklı olarak farklı bilişsel beceriler gerektiren fen etkinlikleriyle geçecek. İlk gün kitabımızı okuduktan sonra farklı sebze ve meyvelerin çekirdeklerini, tohumlarını inceleyeceğiz. Kitabın resimlerinden en sevdiğimizi seçip resmetmeye çalışacağız. Yazarın diğer kitapları gibi Minik Tohum da bize çocuklarla yapılabilecek türlü türlü çalışma sunuyor. İlerleyen günlerde bitkilerin yaşam döngülerini ve bölümlerini inceleyeceğiz. “Tohumlar nasıl taşınır” sorusunun cevabını arayacağız. Hangi bitkinin hangi bölümünün yendiği konulu sohbetimizde bol bol sağlıklı sebze atıştıracağız. Havuçları fırça gibi kullanarak resimler yapacağız. Bitkilerin köklerinden yeni bitkiler yetiştirip yetiştiremediğimizi inceleyeceğiz. Bir de tohumlar ve oyun hamuru kullanarak gerçekleştireceğimiz bir mandala çalışmamız olacak. Ortaya çıkacak yaratıcı eserleri görmek için sabırsızlanıyoruz!
Mart ayının son haftasında (27-31 Mart) yine bitkilerle çalışmaya devam ederken perşembe günü kendi küçük saksılarımıza sürpriz tohumlar ekeceğiz. Çocuklarımız bir şeyler yetiştirmenin hazzını almaya başlasınlar istiyoruz. Zaten bir sonraki ay bostan hazırlıklarına yavaş yavaş girişeceğiz. Haftanın son günü ise merkezimizi ünlü ressam Van Gogh ve onun “Ayçiçekleri” tablosu oluşturacak.
Baharın gelişiyle birlikte ülkece yaralarımızı sardığımız bir mart dileriz. Sevgiyle kalın…