top of page

Ocak 2025

Yazarın fotoğrafı: Mavi Çam AnaokuluMavi Çam Anaokulu

  Merhabalar! 2025’in ilk ayından hepinize selamlar… Yeni yılın heyecanıyla çocuklarımızla yepyeni bir maceraya atılıyoruz. Bu ayki temamız biraz bilimsel, biraz da şiirsel. Ocak ayı teması: Göğe bakalım! İlk iki hafta göğün görünen kısmıyla yani gökyüzüyle haşır neşir olurken, son iki hafta uzayın sınırsız dünyasında çocuklarımızla keşfe çıkacağız, adeta Satürn’ün halkalarından kaydırak yapacağız! Biz sınıfta bol bol yıldız tozu saçıp Ay’da hoplayıp zıplamayı öğrenirken siz de evde çocuklarınıza katılmayı unutmayın. Şimdi sizlerle hafta hafta yapacaklarımızı inceleyelim.

  Ayın ilk haftasına (6-10 Ocak) çocuklarımızla ağırlıklı olarak hava durumuna eğileceğiz. Yağmurun nereden geldiğini öğrenirken şemsiyelerle dans edeceğiz. Meteorolojistlerin ne iş yaptığını, ölçüm için hangi aletleri kullandığını öğrenip sizler için hava durumu programı sunacağız, hazırlıklı olun. Bulutlara bakıp “Bu pofuduk şeyler neden gökyüzünde duruyor?” diye merak edeceğiz. Merak etmeleri en güzeli! Zaten bu hafta için amaçladığımız şey temelde doğayı merak etme ve meraklarını gidermek için gözlemleme yeteneğini kazanmaları olacak. 

   İkinci hafta (13-17 Ocak) “Gökyüzünde neler görürüz?” sorusunun cevaplarından olan hava taşıtlarıyla meşgul olacağız. Uçakların havada nasıl kaldığını öğrenip kendi yaptığımız uçakla uzaklara uçacağız. Havaalanında kimlerin çalıştığını birlikte inceleyeceğiz. Farklı uçak çeşitlerine göz atacağız. Çocuklarımızın –özellikle büyük çocuklarımızın- yalnızca hava taşıtlarını değil, havacılığın temel mantığını da kavramalarını hedefliyoruz.

  Ayın üçüncü haftasında (20-24 Ocak) “astronot” yaka kartlarımızı takıp kendi tasarladığımız roketlere binerek başlıyoruz. Bu hafta genel itibariyle gezegenlerde olacağız. Gezegenlerin büyüklüklerini, birbirlerine olan uzaklıklarını, nasıl bir yörünge takip ettiklerini inceleyeceğiz. Haftanın son gününde astronotları ele alacağız. 

   Ayın son haftasında (27-31 Ocak) çocuklarımızla Ay’a ve Güneş’e eğileceğiz. Ay’ın evrelerini bir deney yardımıyla gözlemleyip kendi Ay takvimimizi oluşturacağız. Yine Ay’ın üzerindeki kraterlere göz atıp nasıl oluşmuş olabileceklerini konuşacağız.

 Uzay meraklısı minik astronotlarımızın neler öğreneceğini görmek için sabırsızlanıyoruz. (Belki bizler bir şeyler öğreniriz kim bilir?) Şimdiden size kolay gelsin. Çocuğunuz size “Galaksinin çapı kaç km?” diye sorarsa sakın panik yapmayın, biz buradayız. Sevgilerimizle…

 
 
bottom of page